ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРОЄКТИ: ДІАЛЕКТИКА ВПЛИВУ НА ЕКОНОМІЧНУ БЕЗПЕКУ ПІДПРИЄМСТВА - ВЕШКІН, Євгеній; ХУДЯКОВ, Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Метою статті є аналіз впливу включення інноваційно-інвестиційних проєктів у бізнес-стратегію підприємства на основі дослідження ризиків і можливостей у площині реалізації цілі зміцнення економічної безпеки. Методологічною основою її досягнення став критичний аналіз наукового доробку вітчизняних дослідників за напрямами детермінації сутності та складових економічної безпеки підприємства, управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на проєктній основі, управління інноваційно-інвестиційними ризиками. Розкрито історичний процес формування сучасного розуміння категорії «економічна безпека підприємства» і її інтерпретації в науковій літературі. Досліджено особливості реалізації адаптаційного механізму як засобу забезпечення стійкого функціонування суб’єкта господарювання в умовах викликів, що генерує сучасне зовнішнє середовище. Визнано, що підсистема управління інноваційно-інвестиційною діяльністю набуває важливого значення в досягненні цілей економічної безпеки підприємства. Розкрито етапи її реалізації та доведено, що оптимальним принципом організації управління інноваційно-інвестиційною діяльністю є проєктний принцип, оскільки проєктна діяльність нециклічна та не має перманентного характеру. Проаналізовано категорію «інноваційно-інвестиційний ризик» у площині змістовного наповнення та класифікації в логічному ряді «типи ризиків – види ризиків – фактори ризиків». Вихідним положенням типологізації став критерій можливості контролю з боку підприємств, що є основним у формуванні архітектури менеджменту інноваційно-інвестиційних проєктів. Розкрито діалектику впливу на економічну безпеку підприємства включення інноваційно-інвестиційних проєктів у його бізнес-стратегію, що полягає в такому: вони є одночасно і загрозою, і запорукою економічної безпеки. Напрям впливу інноваційно-інвестиційних проєктів на економічну безпеку підприємства залежить від адекватності моніторингу ризиків і дієвості механізмів їх нейтралізації чи пом’якшення.
Keywords: інновації; інноваційно-інвестиційні проєкти; ризики; можливості; економічна безпека підприємства; ефективність; суб’єкти господарювання