ЛІКВІДНІСТЬ КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - НІКОЛЬЧУК, Юлія; ШВАБІЙ, Костянтин; КАСЬЯНОВ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Актуальність теми дослідження обґрунтовується тим, що ліквідність комерційного банку є основною засадою забезпечення його фінансової стійкості та надійності. Ліквідність банку є запорукою нормального функціонування національної банківської системи та високого рівня довіри до неї з боку населення та господарюючих суб’єктів. В статті досліджено існуючі в науковій літературі підходи до визначення поняття «ліквідність банку». На сьогодні наукою сформувалися три підходи до визначення ліквідності банку, а саме: як здатність банку виконувати свої зобов’язання, як співвідношення між відповідними групами активів та пасивів банківських установ і як процес перетворення активів на засоби для погашення власних зобов’язань. Як на законодавчому рівні, так і в науковій літературі найбільшої популярності набув перший підхід. Окремі дослідники переконують, що при вивченні банківської ліквідності, необхідним є визначення також ліквідності банківської системи, ліквідності балансу банку і ліквідності активів та пасивів банку. Визначено, що світова банківська практика передбачає окремий розгляд ліквідності банку як «запасу» і як «потоку». Перший підхід передбачає порівняння запасів активів з потребою в ліквідних засобів. Другий підхід передбачає врахування здатності банку залучати ліквідні ресурси в разі потреби. Досліджено сутність визначення банківської ліквідності шляхом порівняння згрупованих відповідним чином активів із зобов’язаннями. Визначено, що банківська ліквідність перебуває під постійним впливом зовнішніх та внутрішніх чинників, які необхідно враховувати під час управління нею. Узагальнено сутність головної проблеми банківської ліквідності. Банківському менеджменту потрібно постійно робити вибір між забезпеченням запасу ліквідних засобів і зменшення їхньої доходності, або збільшення доходності банку із зменшенням запасу ліквідних засобів. Темою подальших досліджень буде сучасна методологія управління ліквідністю комерційних банків.
Keywords: банк; ліквідність; ліквідність банку; ліквідні засоби; активи; пасиви; зобов’язання; прибуток; грошові кошти