СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНИХ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ВЛАСЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В аграрному секторі економіки країни відбувається формування структур корпоративного типу, які сприяють їх об’єднанню в інтегровані форми, з метою концентрації капіталу, трудових ресурсів, виробничої інфраструктури для досягнення економічного ефекту, підвищення продуктивності праці і збільшення обсягів продукції. Інтеграція створює сприятливі умови для зростання обсягів сільськогосподарського виробництва, при цьому більш ефективними є агропромислові утворення корпоративного типу, які мають замкнутий цикл, володіють необхідним фінансовим капіталом і доступом до довгострокового кредитування.Метою публікації є аналіз, дослідження тенденцій розвитку, формування, функціонування корпоративних аграрних підприємств за сучасних реалій.В статті досліджуються питання щодо особливостей, тенденцій розвитку та функціонування в сучасних умовах підприємств корпоративного типу таких як агрохолдинги. Визначено сутність поняття корпорація та особливості створення корпоративних підприємств. Проведено оцінку використання земельного фонду, здійснено аналіз розподілу сільськогосподарських підприємств за площею сільськогосподарських угідь. Визначено динаміку кількості сільськогосподарських підприємств за 2008-2021рр., розглянуто динаміку посівних площ сільськогосподарських культур. Досліджено формування корпоративних систем та визначено, що найбільшого розповсюдження і розвитку отримала така форма корпоративних аграрних формувань як агрохолдинги. Обґрунтовано сутність агрохолдингів та особливості їх формування, функціонування та правовий статус. Визначено ТОП-10 агрохолдингів країни. Здійснено аналіз позитивних та негативних сторін при функціонуванні агрохолдингів.За роки незалежності країни із загальної сукупності сільськогосподарських підприємств відбулося виділення великих корпоративних аграрних формувань, які за рахунок оренди масивів сільськогосподарських угідь, ефекту масштабу, впровадження інновацій отримали значні конкурентні переваги. Основна перевага агрохолдингів полягає у прояві синергетичного ефекту.
Keywords: корпорація; агрохолдинг; інтеграція; сільськогосподарські угіддя; земля; аграрні підприємства; корпоративні відносини