БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ЯК ІНФОРМАЦІЙНА ОСНОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - ІВАНОВ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена обґрунтуванню ролі системи бухгалтерського обліку в забезпеченні економічної безпеки підприємства з позицій формування інформаційної основи прийняття управлінських рішень, а також розробці рекомендацій щодо формування системи обліку підприємства. У статті визначено сутність економічної безпеки підприємств. Розкрито роль бухгалтерського обліку у забезпеченні економічної безпеки підприємства, та зазначено основні функції, що мають ним виконуватись. Визначено основні вимоги до системи бухгалтерського обліку для забезпечення економічної безпеки підприємства. Запропоновано перелік ресурсів, щодо яких має відбуватися збір інформації, а також необхідні показники оцінки економічної безпеки. Доведено, що з метою управління економічною безпекою необхідна комбінація фінансового та управлінського обліку. Результати дослідження можуть бути використані в практичній діяльності підприємств при організації системи бухгалтерського обліку з метою управління економічною безпекою.
Keywords: бухгалтерський облік; економічна безпека; інформація; контроль; ресурси; фінансовий облік; управлінський облік