ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ БІЗНЕС-АНАЛІЗУ В УПРАВЛІННІ ТА ПРОЕКТУВАННІ ДІЯЛЬНОСТІ КОМПАНІЙ УКРАЇНИ - КОВАЛЕНКО, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті досліджено, інформаційні технології бізнес-аналізу в управлінні та проектуванні  діяльності компаній України. Визначено, що управління та проектування бізнесу неможливе без ретельного проведення аналізу показників діяльності підприємства. Встановлено, що інформаційні технології мають суттєвий прорив у розробці програмного забезпечення, як зможе стати основою у зборі та аналізі показників діяльності підприємства, оскільки розглядати проблематику бізнес-аналізу не можливо без розуміння поняття бізнесу і розуміння інформаційних технологій. Отже, головною метою бізнес-аналізу є надання консультативних послуг бізнесу для подальшого його розвитку внаслідок проведеного аналізу, що не є можливим без використання сучасних інформаційних технологій. Конкретизовано, що практика бізнес-аналітики в Україні має суттєві прогалини, адже на підприємствах України не передбачена наявність фахівця з бізнес-аналітики в управлінні та проектуванні діяльності підприємства. Визначено, що однією із проблем українських підприємств є відсутність системного підходу та інтеграції бізнес-аналізу та використання його результатів як основи в управлінні та проектуванні діяльності. Розглянуто основні напрями використання ІТ для сучасних методів бізнес-аналізу, вирішення яких дозволяє визначити перспективні напрями в галузі застосування інформаційних технологій у процесі забезпечення підвищення ефективності функціонування системи управління бізнесом. Проаналізовано сучасне програмне забезпечення, що використовується у бізнес-аналізі: Qlik Sense, QlikView,  Naumen Service Desk, Microsoft Power BI, Roistat, GetReport, PlanFact, Seeneco. Практикою доведено, що впровадження інформаційних технологій бізнес-аналізу дозволить вдосконалити управлінську та проектну діяльність компаній України. Обґрунтовано ефективність використання інформаційних технологій бізнес-аналізу на різних етапах управлінської та проектної діяльності компанії з використанням світового досвіду.
Keywords: бізнес-аналіз; інформаційні технології; аналітичний супровід; діяльність з управління проектами