ДО ПИТАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ МОДЕЛІ НЕДЕРЖАВНОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У ПОСТВОЄННІЙ ПАРАДИГМІ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - СТЕЦЕНКО, Богдан; БІРЮК, Сергій; СТРИЖАК, Артур; ЛИТВИНЮК, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті досліджується проблематика розвитку системи недержавного пенсійного забезпечення у поствоєнний період України. Акцентовано, що до початку відкритої агресії проти нашої держави, стан пенсійної системи характеризувався значними дисбалансами. Пенсійний фонд України постійно відчував дефіцит ресурсів, розмір пенсій був одним із найнижчих в Європі, а система недержавного пенсійного забезпечення фактично не виконувала своїх функцій. Очевидно, у період дії воєнного стану ключові зусилля будуть спрямовані на розвиток сектору національної безпеки та оборони. Проте, у поствоєнний період розвиток системи недержавного пенсійного забезпечення та загалом пенсійної системи буде одним із ключових питань. Обгрунтовано ключовий сценарій розвитку недержавного пенсійного забезпечення в Україні у поствоєнний час.
Keywords: пенсійна система; пенсійне забезпечення; недержавне пенсійне забезпечення; недержавні пенсійні фонди; пенсійні активи; фінансовий ринок; управління активами