СТРАТЕГІЧНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ НА РИНКУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ: ЗМІСТ, ПІДХОДИ ТА КЛЮЧОВІ НАПРЯМИ - ЛАРІНА, Ярослава; ДІЧЕНКО, Анна; НІКОЛЕНКО, Інесса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовані підходи науковців до визначення сутності стратегічного розвитку, розглянуті сучасні підходи до управління стратегічним розвитком на засадах маркетингу, визначена послідовність етапів стратегічного управління розвитком підприємства, що є актуальними питанням у контексті досягнення стратегічних цілей. В результаті дослідження виявлено, що новим етапом розвитку управлінських концепцій є розвиток підприємства, який базується на ефективному стратегічному управлінні і дозволяє вивести продукти і послуги галузі інформаційно-комунікаційних технологій на ринок, забезпечивши лідерство, стійкість розвитку та високу конкурентоспроможність в умовах глобальної конкуренції, або створити нову ринкову нішу тощо. Відповідно до вимог нового етапу була побудована схема процесу стратегічного розвитку підприємства ІКТ, яка допоможе отримати високі результати в умовах цифровізації і сучасних глобальних зрушень. Виявлено ключові тенденції розвитку ринку інформаційно-комунікаційних технологій, що дозволило надати рекомендації щодо удосконалення систем управління підприємствами в частині стратегічного розвитку.
Keywords: стратегічне управління підприємством; стратегічний розвиток; процес стратегічного управління; ринок ІКТ; цифровізація; глобальна конкуренція