СВІТОВИЙ ДОСВІД ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМИ ФІНАНСАМИ - ЯРОВА, Юлія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Актуальність цього дослідження полягає в тому, що з переходом економіки до ринкової моделі стає усе більш важливим контроль з боку держави за законністю і раціональністю використання державних фінансів.Державний фінансовий контроль є важливим інструментом фінансового механізму і одним з основних засобів здійснення державної фінансової політики. Його роль полягає в підтримці успішної реалізації фінансової стратегії і тактики, а також в доцільному і ефективному формуванні, розподілі і використанні фінансових ресурів держави.В  умовах формування ринкової економіки контроль над бюджетним процесом стає усе більш важливим у зв'язку з необхідністю підвищення ефективності державного управління усієї системи фінансових стосунків. використанні фінансових ресурсів держави.Державний фінансовий контроль включає контроль за дотриманням фінансового законодавства, процесу формування і використання державних, бюджетних і позабюджетних ресурсів, а також оцінку економічної ефективності фінансових операцій і цільового характеру державних витрат. Ця стаття охоплює важливі теоретико-методологические аспекти державного  фінансового  контролю і спрямована на виявлення основних напрямів його розвитку зарубежом. У статті був проаналізований зарубіжний досвід в трьох напрямах: загальний контроль за державними фінансами парламентський і урядовий контроль, а також внутрішній контроль і внутрішній аудит як особливі області фінансового контролю.
Keywords: управління державними фінансами; державний фінансовий контроль; види державного фінансового контролю; закордонний досвід; методи державного фінансового контролю; органи державного фінансового контролю; система управління фінансами; форми державного фінансового контролю