ПРОБЛЕМАТИКА ЕНЕРГОЕФКТИВНОСТІ В УКРАЇНІ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В КРАЇНАХ ЄС - ЧЕРЕП, Олександр; ОСМАКОВСЬКА, Ксенія; ЛИЩЕНКО, Олена; БОЙКО, Остап (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена проблематиці енергоефективності в Україні та міжнародному досвіду впровадження енергоефективності в країнах Європейського Союзу. В контексті зростаючих проблем, пов'язаних зі зменшенням споживання енергії та використанням відновлювальних джерел енергії, увага до питань енергоефективності стає все більш актуальною.Розглянуто проблематику енергоефективності в Україні, зосереджено увагу на недостатній усвідомленості та освіченості населення, недостатньому фінансуванні та обмеженому доступі до ресурсів, а також розглянуто міжнародний досвід впровадження енергоефективності в країнах ЄС як потенційний вихід для розв'язання проблем енергоефективності в Україні. В статті будуть проаналізовані законодавчі акти та програми ЄС, спрямовані на стимулювання енергоефективності, а також висвітлені успішні практики та ініціативи, що сприяють енергоефективному розвитку. Особлива увага приділена способам впровадження енергоефективності в країнах ЄС, зокрема використанню енергоефективних технологій у будівництві та реконструкції, стимулюванню використання відновлюваних джерел енергії, впровадженню енергоефективних систем опалення та охолодження, а також механізмам фінансування проектів з енергоефективності. Проаналізовано сучасний стан енергоефективності в Україні, включаючи головні виклики і перешкоди, з якими країна стикається. Особлива увага приділяється законодавчим та регуляторним рамкам, що регулюють енергоефективність в Україні, а також наявним програмам та ініціативам. Зосереджено увагу на міжнародному досвіді впровадження енергоефективності в країнах ЄС.
Keywords: енергоефективність; Україна; міжнародний досвід; Європейський Союз; енергетичні стандарти; політика; енергетичні ресурси