ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ: РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ - САХНО, Тетяна; САРАНА, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті розглянуто особливості фінансового забезпечення регіонів, об’єднаних територіальних громад в умовах дії воєнного стану в Україні. Наведено джерела фінансування територій, проаналізовано їх структуру та зміни в сучасних умовах. Визначено причини значних економічних диспропорцій у розвитку територій країни. Здійснено аналіз впливу міграційних процесів, релокації бізнесу на розвиток регіонів в цілому та наповнення місцевих бюджетів, зокрема. Наведено фактори впливу на обсяги фінансування та функціонування і розвитку регіонів, міст, громад. Зокрема, розглянуто вплив пільгового оподаткування на наповнення місцевих бюджетів. На основі дослідження даних проведено аналіз та представлено результати зміни принципу дії системи бюджетного вирівнювання, зумовлені воєнним станом в Україні. Досліджено та виявлено зміни, що відбулися у формуванні джерел та об’єктів фінансування регіонів за час дії воєнного стану.  Визначено які переваги та можливості відкрилися перед місцевим самоврядуванням завдяки Закону України №2390 «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень». Розглянуто нові норми розподілу фінансів з державного фонду регіонального розвитку. Досліджено сутність та перспективи фінансування розвитку територій завдяки партнерським проєктам.
Keywords: бюджетна децентралізація; фінансування регіонів; податкові надходження; державні трансферти; партнерські проєкти