СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО НІВЕЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО ВІДТОРГНЕННЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ТУРБУЛЕНТНОСТІ ЕКОНОМІКИ - ЛІХОНОСОВА, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті актуалізовано проблему самостійної організації суб’єктів господарювання в умовах турбулентності економіки, мінливого зовнішнього середовища функціонування та непередбачуваного інформаційного простору, що відбувається паралельно з розвитком процесів соціалізації економіки заради задоволення матеріальних, культурних, духовних потреб суспільства. Охарактеризовано факт перебування економіки України в стані турбулентності через динаміку показників міграційного руху населення та державного боргу. Охарактеризовано розвиток подій угоди «Вашингтонського консенсусу», яка передбачала лібералізацію торгівлі, прямих іноземних інвестицій і приватизації та її вплив на валютні позиції та експортний потенціал провідних економік світу. Наголошується, що фактор масштабного державного боргу стане одним з бар’єрів для швидкого зростання економіки після війни. І проблему державного боргу уряд пропонує вирішувати у період післявоєнного відновлення, коли діалог із кредиторами про списання боргу буде занадто важким. Прогнозується, що реалії переміщують Україну у точку біфуркації і реальний вихід з системної кризи, можливий завдяки якісній зміні її провідної ідеї – представлення на фінансовому ринку, побудови архітектоніки нових цільових орієнтирів, які формують нову векторну спрямованість розвитку для пошуку позитивних синергетичних ефектів.
Keywords: соціально-економічне відторгнення; турбулентність економіки; державний борг; теорія складних систем; ентропія розвитку