ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МІСТ У ПІВНІЧНИХ ПРИМЕЖНИХ РАЙОНАХ АЗЕРБАЙДЖАНУ І РЕГУЛЮВАННЯ ЇХ РОЗВИТКУ - АБДУЛЛАЄВА, Гульнара Іслам Kізи (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Мета статті дослідити особливості демографічного та соціально-економічного розвитку міст у північних прикордонних районах Азербайджану (Шекі, Загатала, Гах, Балакен, Габала, Огуз, Хачмаз, Гусар), визначити напрями їх перспективного регулювання відповідно до тенденцій, що відбуваються. У статті використано такі методи, як історичний огляд, аналіз статистики різних періодів, порівняльний аналіз та описовий метод демонстрації географічних об'єктів. У дослідженні йдеться про врахування геостратегічних значень розселення населення у прикордонних районах, про важливість забезпечення їх економічного, соціального та екологічного розвитку, врегулювання міграційних процесів населення, створення нових робочих місць та реалізація інших соціальних програм.Новизною у статті є те, що фактично обґрунтовуються напрями демографічного, соціально-економічного розвитку міст не лише як основні опорні каркаси регіону, а й у плані загальнореспубліканських інтересів, геополітично-стратегічного становища. У статті також були визначені соціально-економічні, природно-географічні та ін. фактори, що впливають на розташування міст у північних прикордонних районах. У дослідженні говориться, що міста є найбільшими господарськими центрами країни та основними центрами розселення населення. У статті науково аналізуються географічні проблеми в Азербайджані. Уточнено особливості Rego. Дійшли висновоку, що наукові аналізи, що відповідають географічним змінам, мають бути збільшені, у дослідженнях такі питання розглядаються комплексно та універсально.У дослідженні говориться, що міста є найбільшими господарськими центрами країни та основними центрами розселення населення. До встановлення радянської влади в Азербайджані, на цій території існували лише міста Шекі та Загатала. Хоча ці два населені пункти вже давно сформувалися як міста, але міський статус вони набули лише 1840 року. А міста Балакен, Гах, Габала, Гусар, Хачмаз, Огуз та інші поселення, що розташувалися на території адміністративних районів, були створені в роки радянської влади, набули міського та селищного статусу. В цілому, економіко-географічний аналіз розвитку міст північних прикордонних районів дозволяє дійти наступних висновків та висунути низку пропозицій:- у створенні міських населених пунктів та формуванні їх сучасної системи, провідну роль відіграла організаційно-господарська, соціально-адміністративна управлінська функція, яку вони виконують для навколишніх територій;- іншим містоутворюючим фактором є харчова промисловість, яка представлена малооб'ємними підприємствами, що в основному спираються на переробку місцевої сільськогосподарської сировини.
Keywords: місто; селище; населення; прикордонні райони; демографічний потенціал