ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ: КОМПЛАЄНС ПІДХІД - ЯРЕМЕНКО, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті проаналізовано стан економічної безпеки вітчизняних підприємств в умовах військового стану, визначено основні загрози їх діяльності, окреслено основні прямі та опосередковані наслідки впливу активних бойових дій на забезпечення економічної безпеки суб’єктів господарювання. Визначено необхідність зміни підходів до забезпечення їх ефективного функціонування, а саме обґрунтовано доцільність використання комплаєнс підходу на підприємствах промисловості щодо функціонування досягнення сталого розвитку промислового підприємства, досягненні системи цілей (соціальних, економічних, екологічних тощо). Встановлено, що прибуток як кінцева мета діяльності втрачає пріоритетне значення. Він стає лише однією з економічних цілей і виконує функціональне завдання засобу досягнення системи цілей підприємства. При відбудові і трансформації розвитку підприємства важливого значення набувають не тільки традиційні складові (економічна, соціальна, екологічна), але й показники економічної безпеки. Можливим підходом до ідентифікації безпекової складової є врахування важливого чинника – комплаєнс-безпеки, використання якої на рівні підприємства визначає захищеність життєво важливих його інтересів від зовнішніх і внутрішніх порушень нормативних правових актів, стандартів, установчих і внутрішніх документів підприємства шляхом визначення, оцінки та максимального зменшення (усунення) комплаєнс-деструкторів.
Keywords: економічна безпекає; комплаєнс підхід; система цілей; комплаєнс безпека; деструктори