РОЗВИТОК НОВИХ ПІДХОДІВ ДО МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ДІАГНОСТИКИ ТА АНАЛІЗУ РИЗИКІВ В ІТ КОМПАНІЯХ - ІВЧЕНКО, Ірина; ФІЛАТОВА, Тетяна; ІВЧЕНКО, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У сучасному світі ІТ компанії стикаються зі значними ризиками, пов'язаними зі швидким технологічним розвитком, змінами на ринку та загрозами кібербезпеки. Ця стаття присвячена розвитку нових підходів до моделювання процесів діагностики та аналізу ризиків в інформаційно-технологічних (ІТ) компаніях. В рамках статті розглядаються три ключових джерела ризиків: швидкий технологічний прогрес, загрози кібербезпеки та необхідність працювати з великими об’ємами даних. Описуються основні ризики, пов'язані з цими факторами, і пояснюється необхідність розробки нових підходів для їх моделювання. Акцентується увага на кібербезпеці та кібератаках, які становлять серйозну загрозу для ІТ компаній. Саме тому особливу увагу зосереджено на економіко-математичному моделюванні кіберризиків, напрямах їх дослідження та управлінні ними. Показано, як використання нових методів моделювання ризиків може допомогти виявити потенційні загрози та розробити ефективні заходи для їх запобігання. В результаті дослідження стверджується, що розвиток нових підходів до моделювання ризиків в ІТ компаніях має великий потенціал для покращення управління ризиками та забезпечення стійкості бізнесу.
Keywords: моделювання ризиків; інформаційні технології; ІТ компанія; кіберризики; технологічний розвиток ІТ сфери; штучний інтелект