ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ НЕОБАНКІВ В КОНТЕКСТІ ЇХ ПРИБУТКОВОСТІ - ШКОЛЬНИК, Інна; АКОПЯН, Дарина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті висвітлено питання розвитку необанків як нової бізнес-моделі банківської діяльності, що виступає конкурентом традиційної банківської бізнес-моделі. Мета дослідження полягає у дослідженні теоретичних основ функціонування необанків та визначення джерел підвищення рівня прибутковості необанків. У статті проаналізовано існуючі трактування терміну «необанк» та запропоновано власне формулювання. Охарактеризовано необанківські бізнес-моделі, що виділені залежно від основного джерела формування доходів. На основі статистичних даних охарактеризовано прибутковість необанків на прикладі п’яти європейських необанків. На прикладі необанку «Револют» досліджено джерела формування доходів, їх структурe та динамікe. Визначено фактори успіху необанку «Револют». Запропоновано вектори подальшого розвитку необанків задля збільшення доходів та досягнення прибутковості.
Keywords: цифровізація; цифровий банк; онлайн банк; необанк; прибутковість необанків