ЕВОЛЮЦІЯ МОДЕЛІ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - КОВАЛЬ, Олександр; МІХНО, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті розкрито поняття моделі ринкової економіки, наведений процес формування національної моделі ринкової економіки та теоретичне спрямування цього процесу. Виділено теоретичні проблеми ліберальної моделі ринкової економіки. Висвітлено подальшу еволюцію моделі ринкової економіки під впливом глобальних історичних подій. Наведено лібертаріанську модель економіки, охарактеризовано зміну моделі економіки під впливом розповсюдження Covid-19, активізацію до певних дій малого та середнього бізнесу, запуск процесів цифровізації та визначення галузей, які до цього найбільш сприятливі. Визначені зміни в моделі економіки під впливом військового вторгнення Росії, перераховані негативні фактори, які здійснювали вплив та охарактеризована міжнародна допомога для економіки України.
Keywords: модель ринкової економіки; ліберальна модель ринку; традиційна модель ринку; саморегуляція ринку; лібертаріанство; соціальна нерівність; розподіл доходів; цифровізація