КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ПОНЯТЬ ДЕРЖАВНОЇ ТА НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - КРУПА, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Досліджено сучасні напрацювання українських науковців з питань виокремлення змістових аспектів та доцільності розмежування понять державної й національної безпеки. Охарактеризовано погляди основоположників сучасних теорій безпеки. Здійснено аналіз частоти використання понять «national security», «state security» та «nation-state security» й обґрунтовано думку щодо їх синонімічного зв’язку. Проведено порівняльний аналіз поглядів в українських та англомовних наукових працях на сутність категорій «державна» і «національна безпека» та охарактеризовано ключові критичні зауваження в українському дискурсі щодо доцільності їх застосування.
Keywords: безпека; державна безпека; національна безпека; сутність; змістові характеристики; порівняльний аналіз