УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ЯК ДІЄВИЙ ІНСТРУМЕНТ ЗРОСТАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СУБ’ЄКТА ГОСПОДАРЮВАННЯ - ТКАЧЕНКО, Алла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
В статті розглядаються питання стосовно аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, а також методів для його реалізації. Сучасні ризики котрі постають перед бізнесовими структурами спонукають до формування ефективного менеджменту. Ризик-орієнтоване керування варто розглядати як монолітний підхід до розуміння та прогнозування вірогідності настання ризиків. Управління ризиками є дієвим інструментом підвищення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання, але для  виявлення певних змін фінансово-економічних  результатів має здійснюватись дієвий контроль за основними  фінансовими показниками  фірми. Це продукує здатність підприємства до запровадження  заходів, які спрямовані убезпечити та підвищити конкурентоспроможність суб’єкта господарювання, його рентабельність, економічне зростання, ефективність використання фінансових ресурсів, платоспроможність, а також ефективність роботи фірми в цілому.  Спираючись на отримані результати встановлюється присутність небезпек для бізнес середовища цього суб’єкта господарювання.  Найбільш дієвими для визначення фінансового стану є аналіз відносних показників та метод Дюпона, оскільки разом вони дають повну оцінку  результатів роботи підприємства. Обґрунтовано рекомендації по аналізу фінансового стану на основі комплексного підходу, а їх доцільність підтвердилась у розрахунках на прикладі підприємства ПАТ «МОТОР СІЧ».
Keywords: фінансовий стан; платоспроможність; ефективність; R-аналіз; метод Дюпона; фінансові показники; запаси і витрати; фінансовий аналіз