СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ СЕКТОРА ІКТ В УКРАЇНІ - ПРОЦИКЕВИЧ, Арсен; ПРОЦИКЕВИЧ, Ксенія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У статті наголошено на пріоритетній ролі сектора ІКТ у побудові високорозвиненого та конкурентоспроможного національного господарства. Звернуто увагу на здатність сектора ІКТ покращувати адаптацію країни до глобалізаційних та неоіндустріальних викликів. Проведено економіко-статистичний аналіз кількості підприємств (суб’єктів господарювання) за видом економічної діяльності «Інформація та телекомунікації» в Україні у 2010-2022 рр. та виділено їх абсолютний приріст, темп зростання, абсолютне значення 1 % приросту, середньорічне значення, середньорічний абсолютний приріст та темп зростання. Встановлено, що за аналізований період кількість суб’єктів цього виду економічної діяльності збільшилась у 5,3 разів, при цьому, щорічний приріст становив 20 тис. од. або 14,9 %. Розраховано частки підприємств (суб’єктів господарювання) за видом економічної діяльності «Інформація та телекомунікації» у загальній чисельності підприємств (суб’єктів господарювання) в Україні у 2010-2022 рр. Встановлено, що частка суб’єктів цього виду економічної діяльності в загальній кількості підприємств в Україні постійно збільшується і у 2022 р. дорівнювала 4,5 % і це на 1,0 в. п. більше у порівнянні з 2010 р.
Keywords: сектор ІКТ; інформація та телекомунікації; суб’єкт господарювання; підприємство; фізична особа-підприємець; розвиток; державне регулювання