СУТНІСНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - ЛУК’ЯНОВА, Валентина; ХЛІВНЕНКО, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
Стаття присвячена дослідженню сутнісних характеристик розвитку соціально-економічних систем в цілому і підприємства, зокрема. Акцентовано увагу на залежність сприйняття розвитку і умов господарювання в економічній системі країни. На основі дослідження поглядів вітчизняних науковців акцентовано на основній такій ознаці як об’єктивні зміни якісних характеристик системи. При цьому виділено три основних напрями змін, – кількісні, структурні та якісні. Розглянуто інші підходи до поняття «розвиток підприємства.. Результати дослідження різноманітних підходів вітчизняних науковців і їх узагальнення дозволив виокремити чотири диференційованих групи поглядів на економічний контекст поняття «розвиток підприємства», які структуровано у вигляді таблиці. Окремим аспектом розгляду даної статті є основні закони розвитку економічної системи, на яких і базується концепція розвитку підприємства. Підкреслено важливість управління розвитком підприємства, як циклічним процесом менеджменту якісними та кількісними змінами.
Keywords: розвиток; розвиток підприємства; закони розвитку; організаційний розвиток; управління розвитком підприємства