ВПЛИВ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ НА СТРАТЕГІЧНИЙ РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - МИКИТИН, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні привернуто увагу до проблем і перспектив реалізації сталого стратегічного розвитку національної економіки. Саме тому метою статті є подальший розвиток методико-прикладних засад і підходів до аналізування впливу міжнародної конкуренції на стратегічний розвиток економіки країни. Узагальнено наукові погляди на тлумачення міжнародної конкуренції, зокрема за геополітичним, економічним, ресурсним, політичним та інституціональним підходами. Визначено головні чинники впливу міжнародної конкуренції на стратегічний розвиток національної економіки. Ідентифіковано та охарактеризовано тенденції міжнародної конкуренції і очікувані зміни у стратегічному розвитку економіки країни. Вказано на найбільш істотні прояви конкуренції, які стосуються глобального характеру міжнародної конкурентоспроможності, її багатоаспектності, динамізму та агресивності конкурентного суперництва, яке призводить до порушень в стійкості та рівновагах в економіці країн-конкурентів. Визначено напрями стратегічного розвитку національної економіки у залежності від впливу на неї факторів міжнародної конкуренції.
Keywords: конкуренція; міжнародна конкурентоспроможність; глобалізація; конкурентні переваги; національна економіка; стратегічний розвиток