ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОРПОРАТИВНОЇ БЕЗПЕКИ БІЗНЕСУ - ПОТАПОВА, Наталія; БУШОВСЬКА, Леся (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2023)
У дослідженні розкрито актуальність проблематики управління корпоративною безпекою бізнесу, а саме з позиції формування інформаційно-аналітичного забезпечення менеджменту цих процесів. Метою дослідження стало вдосконалення теоретико-методичних та прикладних засад формування й використання інформаційних ресурсів системи забезпечення корпоративної безпеки бізнесу. Показано, що інформаційні ресурси виконують низку вагомих функцій і завдань у системі менеджменту корпоративної безпеки бізнесу, а система інформаційно-аналітичного забезпечення формується за напрямами: аналізування системи безпеки бізнесу; ідентифікація ризиків і загроз зі зовнішнього середовища бізнесу; ідентифікація внутрішніх ризиків та загроз; управління та захист інформації, гарантування інформаційної безпеки; ділова розвідка та протидія економічному шпіонажу. За кожним із визначених напрямів необхідна відповідна інформація, яка відповідає тому, чи іншому характеру потреб. Констатовано, що збір і використання таких даних – інформаційних ресурсів дозволяє ефективно вирішувати цілий комплекс завдань в системі менеджменту корпоративної безпеки бізнесу, зокрема від формування повноцінного інформаційно-аналітичного забезпечення для аналізу стану, рівня, структурних характеристик безпеки до досягнення високого рівня інформаційної гігієни, кібер-безпеки, належного рівня захищеності інформації, захисту від економічного шпіонажу.
Keywords: бізнес; підприємництво; корпоративна безпека; інформаційні ресурси; ризики і загрози; стабільний розвиток