ТЕОРЕТИЧНИЙ БАЗИС КОНТРОЛІНГУ: ЗАРУБІЖНИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - ТЮРІНА, Ніла; НАЗАРЧУК, Тетяна; ГУРНИЦЬКИЙ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Означено важливість та розвиток контролінгу у зарубіжних країнах та  причини не достатнього впровадження його на вітчизняних підприємствах. Розглянуто теоретичні напрацювання  основ контролінгу авторами німецької школи ділового адміністрування. Проведено аналітичне дослідження щодо визначення сутності категорії «контролінг» зарубіжними та вітчизняними науковцями. Зроблено висновки, що координування системи управління  за допомогою контролінгу  є основною і переважною його метою на зарубіжних підприємствах. Встановлено, що контролінг розглядається як цілеспрямована система планування і контролю, визначення цілей та внутрішнього консалтингу. Визначено, що  контролінг  трактується як система управління процесом досягнення кінцевих цілей і результатів діяльності підприємств, як міжфункціональний інструмент управління, що сприяє процесу прийняття управлінських рішень за допомогою цілеспрямованої обробки та постачання інформації.   Досліджено, що практичне використання  контролінгу у системі ефективного управління підприємством  реалізується зі застосуванням відповідного методичного інструментарію. Обгрунтовано різноплановість використання контролінгу у функціональних напрямках діяльності підприємств, що стосуються: антикризового управління, економічної безпеки, формування засад  фінансового контролінгу, інноваційного управління, стратегічного управління. Сформовано змістовну характеристику теоретичного базису  системи контролінгу.
Keywords: контролінг; управління; координування управління; інструменти контролінгу