СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ЩОДО ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ У ВІДНОВЛЕННЯ ОБ'ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - ЗАТОНАЦЬКИЙ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена аналізу сучасних викликів залучення інвестицій у відновлення об'єктів критичної інфраструктури, зокрема в умовах постконфліктної та економічної нестабільності. Розглядаються ключові проблеми, які стримують інвестиції: політичні ризики, нестабільне регуляторне середовище, корупція та високі витрати. Автор аналізує роль публічно-приватного партнерства (PPP), механізмів страхування інвестицій та сучасних фінансових інструментів, таких як зелені облігації та ESG-інвестиції. Вивчається міжнародний досвід відновлення інфраструктури в таких країнах, як Ірак, Сирія та Україна, та надаються рекомендації для підвищення інвестиційної привабливості України. Стаття пропонує практичні підходи для покращення інвестиційного клімату, боротьби з корупцією та впровадження прозорих механізмів управління інфраструктурними проєктами.
Keywords: інвестиції; ESG-інвестиції; критична інфраструктура; відновлення критичної інфраструктури; приватно-публічне партнерство; зелені облігації