ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМ КАПІТАЛОМ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ - ГУТОРОВ, Андрій; ГРОШЕВ, Сергій; ГРОШЕВ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Ефективність господарювання фермерів значною мірою залежить від ефективного управління земельним капіталом. Встановлено, що управління земельним капіталом фермерських господарств є системою, що охоплює всі суспільні відносини й загалом визначає сукупність взаємозв’язків між елементами системи управління, спрямованих на раціональне і екологобезпечне використання землі. Підсистемами управління земельним капіталом фермерських господарств є економічна, екологічна, нормативно-правова, адміністративно-господарська, інноваційно-управлінська та землевпорядно-технологічна. Структурна модель системи управління земельним капіталом фермерських господарств охоплює суб’єкт, об’єкт, предмет, мету, цілі, принципи, функції, методи й механізми управління. Суб’єктом цієї системи, тобто керуючою підсистемою, є фермерські господарства й органи державної влади всіх рівнів, які здійснюють реалізацію державної земельної, аграрної і податкової політики, провадять нагляд за дотриманням норм раціонального використання землі. Об’єкт управління диференційований за глибиною сутнісного наповнення дефініції «земля», охоплює землю і її родючість, земельні ресурси та їх капіталізацію, земельні угіддя і їх інвестиційну привабливість, сільськогосподарські угіддя (за видами) та ефективність їх використання. Основою для ухвалення фермером управлінських рішень є економічні інтереси землевласників, землекористувачів, держави і суспільства. Показано, що система управління земельним капіталом фермерських господарств має базуватися на таких основних принципах: системності; цілеспрямованості; збалансованості інтересів фермера, землевласників, держави й суспільства під час використання земельних ресурсів; платності землекористування; сталого розвитку сільськогосподарського землекористування; раціональності й економічної доцільності використання земельних ресурсів; пріоритетності охорони земель як основного засобу виробництва; відповідальності та інформативності. До функцій управління земельним капіталом фермерських господарств віднесено планування використання земельного капіталу; прогнозування використання земельного капіталу у коротко-, середньо- і довгостроковій перспективі; організація використання земельного капіталу; мотивація і контроль раціонального використання земельного капіталу.
Keywords: земельний капітал; земельні ресурси; фермерське господарство; управління земельним капіталом; земля; сільське господарство; економічний оборот землі