ЗАСТОСУВАННЯ ОСНОВНИХ ПІДХОДІВ, ТЕХНОЛОГІЙ ТА КОНЦЕПЦІЙ ДО УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИКОЮ ТА ЗБУТОМ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ - РИЖОВА, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Агропромисловий комплекс (АПК) відіграє важливу роль в економіці, забезпечуючи продовольчу безпеку та експортний потенціал країни. У сучасних умовах конкуренції та глобалізації ефективне управління логістикою та збутом стає критичним для успіху підприємств АПК. В роботі розглянуто основні підходи та концепції, що застосовуються для покращення логістичних процесів і збутової діяльності. Зазначено що вибір підходу до управління логістикою та збутом залежить від конкретних умов і потреб підприємства АПК. Для підприємств агропромислового комплексу на сьогодні стоїть нагальна проблема запровадження логістичного підходу для підвищення ефективності господарської діяльності і формування стійкої конкурентної позиції на ринку сільгосппродукції. Безконтрольний процес збуту може призвести підприємство до поразки у боротьбі виживання над ринком, насичений товарами конкурентів. У зв'язку з цим підприємствам слід серйозно підходити до організації та управління збутовою діяльністю. Комбінація кількох концепцій може забезпечити найбільш ефективне рішення для підвищення конкурентоспроможності, оптимізації витрат і задоволення потреб ринку. Проаналізовано логістичні технології, які включають різноманітні методи, інструменти та системи, що використовуються для оптимізації та управління логістичними процесами. Досліджено зв’язок основних підходів та концепцій до управління логістикою та збутом підприємств агропромислового комплексу. Для проведення порівняльного аналізу основних концепцій і підходів до управління логістикою та збутом на підприємствах агропромислового комплексу (АПК) необхідно використовувати такі критерії, як ефективність, витрати, гнучкість, складність впровадження, інтеграція з іншими бізнес-процесами, а також вплив на стосунки з клієнтами та екологічність. Обґрунтовано ключові аспекти різних концепцій і підходів. Виконано систематизацію існуючих методологічних підходів та концепцій логістичного управління збутом аграрної продукції, суть яких полягає у необхідності врахування як економічних витрат агропромислового виробництва, так і повного ефекту від логістичних витрат Впровадження сучасних підходів і концепцій дозволяє підприємствам АПК краще адаптуватися до ринкових змін, забезпечуючи стійкий розвиток і збільшення прибутковості.
Keywords: логістика; збут; технології; концепції; логістичні процеси; збутова політика