ФІНАНСИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ВОЄННИХ УМОВАХ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИКЛИКИ ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ - ГЛУЩЕНКО, Ольга; ШВАЙКО, Мар’яна; ЄРЬОМЕНКО, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджується складний процес адаптації фінансової системи місцевого самоврядування України в умовах війни та післявоєнного відновлення. Основну увагу зосереджено на викликах, з якими стикаються місцеві громади через значне скорочення доходів бюджетів, що вимагає нових підходів до управління фінансами. Наведено приклади ефективних інноваційних рішень, таких як впровадження електронних аукціонів і цифрових систем управління, що дозволяють громадам підвищувати фінансову стійкість навіть в умовах кризи. Автори наголошують на важливості диверсифікації джерел доходів місцевих бюджетів для забезпечення стійкості у воєнний та післявоєнний періоди. Зокрема, розглядаються можливості розвитку комунальних підприємств, місцевих податків, зборів та зеленого туризму як нових джерел доходів, що можуть підтримати місцеві бюджети в умовах економічної кризи. Крім того, стаття підкреслює значущість співробітництва між громадами для економії ресурсів та залучення додаткових інвестицій у спільні інфраструктурні проекти.Окрему увагу приділено необхідності реформи міжбюджетних відносин в Україні, яка має враховувати нові економічні реалії та сприяти ефективному розподілу ресурсів між громадами. У висновках зроблено акцент на потребі розвитку фінансової автономії місцевого самоврядування, що дозволить громадам більш ефективно використовувати кошти та сприятиме сталому економічному розвитку на місцевому рівні.
Keywords: Фінанси; бюджетні видатки; механізм управління; публічні фінанси; цифрові технології; місцеве самоврядування