ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ - КУЧЕР, Маргарита; ЖИДИК, Андрій; ТОВТ, Юрій; СТРІЛЕЦЬ, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті проаналізовано діяльність малих та середніх підприємств (МСП) в інноваційному розвитку. Встановлено, що інноваційна діяльність МСП є важливим детермінантом їх розвитку. Виявлено основні проблеми інноваційної діяльності МСП із урахуванням сучасних умов господарювання. Наведено основні причини важливості інновацій для сучасного бізнесу та зазначено яким чином їх можна реалізувати в сучасних умовах. Інноваційна діяльність МСП має велике значення для економіки будь-якої країни. Вона сприяє створенню нових робочих місць, розвитку конкурентоспроможності та росту ВВП. Інновації дозволяють МСП впроваджувати нові технології, покращувати продукцію та послуги, що сприяє їхньому розвитку та збільшенню прибутків. Сучасний стан інноваційного розвитку малого та середнього бізнесу різниться у розрізі окремих країн. У низці розвинених країн, таких як США та Європейські країни, підтримка інновацій спрямована на стимулювання МСП через дотації та податкові пільги для досліджень та розвитку. Однак у багатьох країнах розвинення інновацій в МСП стикається з бар'єрами, такими як відсутність фінансування, обмежена доступність технологій та недостатня кваліфікація персоналу. У кожній країні є свої унікальні виклики та можливості для розвитку інноваційного потенціалу МСП. На сьогоднішній день Україна активно працює над розвитком інновацій в секторі малого та середнього бізнесу. Урядова політика спрямована на стимулювання інновацій в МСП через створення сприятливих умов для розвитку бізнесу, сприяння доступу до фінансових ресурсів, технологій та підвищення кваліфікації персоналу. Проте існують виклики, такі як бюрократичні перешкоди, недостатнє фінансування та обмежений доступ до новітніх технологій, які гальмують інноваційний розвиток МСП в Україні. Інноваційний розвиток МСП є надзвичайно актуальним у сучасному світі. Швидкі зміни в технологіях, ринкові умови та зростання конкуренції ставлять МСП в умови постійного тиску та необхідності вдосконалення. Інновації дозволяють МСП розробляти нові продукти та послуги, зменшувати витрати, покращувати якість продукції та послуг, тим самим забезпечуючи їхню конкурентоспроможність на ринку. До того ж, інновації сприяють залученню нових клієнтів, розширенню бізнесу та підвищенню прибутковості. Інноваційний розвиток відіграє ключову роль у забезпеченні успішності МСП у сучасних умовах.
Keywords: інновації; інноваційна діяльність; інноваційний розвиток; конкурентоспроможність; малі та середні підприємства