КОНЦЕПТУАЛЬНІ ПІДХОДИ ДО РОЗУМІННЯ РЕІНЖИНІРИНГУ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ: ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - КОТЕНОК, Андрій; ЗВЄРЄВ, Богдан; СОКОЛАН, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті розглядаються концептуальні підходи до розуміння реінжинірингу бізнес-процесів, що є важливим інструментом для підвищення ефективності діяльності підприємств в умовах зростаючої конкуренції та швидких змін на ринку. Автор аналізує процес реінжинірингу як ключовий метод оптимізації операційних процесів, зосереджуючи увагу на усуненні неефективних складових у виробництві та постачанні. Реінжиніринг дозволяє радикально оновлювати структури бізнесу, що забезпечує підвищення продуктивності та гнучкості підприємств, оптимізує взаємодію між підрозділами, покращує використання ресурсів і знижує витрати. Основна увага приділяється питанням інтеграції реінжинірингу з цифровими технологіями, включаючи штучний інтелект і машинне навчання, які здатні значно підвищити ефективність процесів. Автор наголошує на важливості врахування організаційної культури та людського фактора для успішної реалізації змін. Також у статті окреслено недосліджені аспекти, що потребують подальшого наукового аналізу, зокрема питання адаптації реінжинірингу до малих і середніх підприємств, а також економічні та соціальні наслідки його впровадження. Реінжиніринг бізнес-процесів дозволяє підприємствам швидко реагувати на змінні ринкові умови, адаптуючи бізнес-модель до нових викликів і технологій, що в перспективі сприяє підвищенню конкурентоспроможності та стійкості підприємств. Автором наголошено, що реінжиніринг спрямований на інноваційну перебудову бізнес-організацій, при якій усуваються непотрібні витрати праці та створюються умови для продуктивної, творчої роботи кожного співробітника та підрозділу. Підкреслено, що саме реінжинвринг орієнтований не лише на підвищення продуктивності кожної окремої ланки бізнесу, але й на оптимізацію всієї системи взаємодії, що дозволяє досягти максимального ефекту завдяки сумісним зусиллям, організованим найбільш ефективним чином.
Keywords: бізнес-процес; бізнес-модель; реінжиніринг; інноваційна перебудова бізнес-організацій