ЕНТРОПІЯ ТА ЇЇ РОЛЬ У ЦИФРОВІЙ ТРАНСФОРМАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ПІДПРИЄМСТВА - РЄПІНА, Інна; ТЕПЛЮК, Марія; ДЗЮБА, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття досліджує вплив ентропії на цифрову трансформацію бізнес-процесів підприємства, що є важливою темою в сучасних умовах глобалізації та швидкого технологічного розвитку. Впровадження нових цифрових технологій призводить до зростання невизначеності та хаосу в організаційних структурах, що ускладнює управління бізнес-процесами. Авторами відзначено, що цифровізація повністю змінює спосіб виконання завдань і структуру процесів на підприємстві, що в свою чергу може призвести до зміни ролей і відповідальності співробітників.Обгрунтовано, що будь які зміни на підприємстві автоматично, створюють невизначеність і формують підґрунтя до опору змінам.  Доведено, що коли підприємство впроваджує нові технології, такі як: автоматизація, штучний інтелект, або інтернет речей (IoT), воно стикається з необхідністю інтеграції відповідних технологій у вже існуючі бізнес-процеси підприємства, що може стати де стимуляторами розвитку суб’єктів господарювання. Основна увага приділяється аналізу факторів, які сприяють підвищенню ентропії, таких як збільшення обсягу інформації, неефективні потоки даних та зростання кіберзагроз. Стаття також розглядає можливі шляхи зниження ентропії, включаючи реінжиніринг бізнес-процесів і використання сучасних технологій управління даними.Автори наголошують на необхідності подальших досліджень для більш глибокого розуміння специфічних ризиків і можливостей, пов'язаних з цифровою трансформацією, що сприятиме успішному розвитку підприємств у турбулентних умовах ринку. Особливу увагу приділено значенню управління ентропією для забезпечення стійкості та конкурентоспроможності підприємств. Автори наголошують на необхідності подальших досліджень для більш глибокого розуміння специфічних ризиків і можливостей, пов'язаних з цифровою трансформацією, що сприятиме успішному розвитку підприємств у турбулентних умовах ринку. Саме зростання ентропії в процесі цифровізації є природним наслідком складності та невизначеності, пов’язаних із впровадженням нових технологій і процесів, тому щоб успішно управляти цими викликами, підприємства повинні активно працювати над зменшенням рівня ентропії шляхом стандартизації, інтеграції та чіткої комунікації змін у організаційній структурі.
Keywords: ентропія; цифрова трансформація; бізнес-процеси; управління даними; кіберзагрози; реінжиніринг; організаційна структура; інноваційні технології; глобалізаційний розвиток