МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - КАЛІНІЧЕНКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті обґрунтовано методологічні принципи формування організаційно-економічного механізму розвитку економічного потенціалу аграрних підприємств в умовах структурних змін та нестабільності ресурсного середовища. Розкрито значення регіональної диференціації у процесі розроблення управлінських рішень, що зумовлено різним рівнем забезпеченості підприємств ресурсами та неоднорідністю інституційного середовища в Україні. Доведено, що ефективність функціонування механізму значною мірою залежить від здатності підприємства враховувати вплив неформальних інститутів і рівень інституційних ризиків, що визначають результативність економічних стратегій. Особливу увагу приділено збалансуванню стимулюючих і регуляторних інструментів, які забезпечують оптимальне поєднання економічних, соціальних і екологічних цілей. Узгодження цих компонентів дозволяє формувати тривимірну рівновагу, необхідну для сталого розвитку аграрних підприємств. Запропоновано концептуальну багатоблокову архітектуру організаційно-економічного механізму, яка включає методологічний, функціональний та інструментальний блоки, що забезпечують узгодженість управлінських рішень із структурою та культурою підприємства. Обґрунтовано важливість поетапного управління економічним потенціалом – від постановки стратегічних цілей і ресурсного забезпечення до моніторингу результатів. Такий підхід підвищує адаптивність аграрних підприємств до зовнішніх викликів і сприяє зміцненню їх конкурентоспроможності. Сформульовані методологічні принципи становлять основу для удосконалення механізмів стратегічного розвитку аграрного сектору України.
Keywords: принципи; розвиток; економічний потенціал; механізм; ризики