МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ЯК ВАЖІЛЬ АКТИВІЗАЦІЇ РОЗВИТКУ СФЕРИ ТУРИЗМУ І ГОСТИННОСТІ В УКРАЇНІ - СЕМИКІНА, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття присвячена розробці науково-практичних рекомендацій щодо формування ефективних механізмів міжнародного співробітництва у сфері туризму та гостинності України у воєнних і післявоєнних умовах, спрямованих на інноваційне оновлення галузі, підвищення конкурентоспроможності персоналу та залучення зовнішніх партнерів до відновлення туристичної інфраструктури. Визначено сутність міжнародного співробітництва та обґрунтовано його роль як ключового важеля післявоєнної відбудови та інноваційного розвитку галузі. Проаналізовано світовий досвід та систематизовано виклики для українського турбізнесу, зокрема руйнування інфраструктури, кадровий дефіцит і падіння турпотоків. Запропоновано рекомендації щодо формування механізмів партнерства. До пріоритетів віднесено залучення інвестицій у відновлення, підвищення конкурентоспроможності персоналу через спільні освітні проєкти та впровадження стандартів безпеки для повернення довіри туристів. Доведено, що системна міжнародна взаємодія забезпечить стале оновлення галузі.
Keywords: міжнародне співробітництво; сфера туризму та гостинності; післявоєнне відновлення; воєнний стан; інноваційний розвиток; людський капітал; туристична інфраструктура