ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МЕНЕДЖЕРА З УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ В ІТ-СФЕРІ В УМОВАХ РИЗИКІВ ТА НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - БАРСЬКИЙ, Борис; ОРЄХОВ, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті визначено особливості формування компетентностей менеджера з управління проєктами в ІТ-сфері в умовах ризиків та невизначеності у порівнянні із загально прийнятими світовими стандартами у даній сфері. На основі узагальнення загально прийнятих у світі стандартів до компетентностей проєктних менеджерів та їх порівняння із вимогами, що висуваються роботодавцями на українському ринку до кандидатів на дану вакансію, зроблено висновок, що існують особливості останнього, які відбивають як сучасні зміни на ринку праці та реалії роботи в умовах викликів війни, а саме визначено, що 93% роботодавців висувають вимогу щодо володіння кандидатами іноземною (англійською) мовою на рівні вище середнього, що можна пояснити високим рівнем інтернаціоналізації українського сектору ІТ-послуг; 82% - додаткові міждисциплінарні вимоги щодо базових знань таких цифрових інструментів; а також додаткові вимоги до особистих якостей і професійних компетентностей, як здатність організовувати бізнес-процес на принципах Agile, уміння працювати в режимі багатозадачності, гнучкість, стресостійкість, антикрихкість як змогу функціонувати в умовах невизначеності та отримувати від помилок мотивацію до самовдосконалення.
Keywords: управління; управління проєктами; ІТ-сфера; ризики; невизнаність; компетентності; цифрові компетентності; міждисциплінарність