ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ АНТИМОНОПОЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - БОЛГОВ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджується поняття цифрової економіки та її вплив на формування та розвиток державної антимонопольної політики. Базуючись на існуючих підходах до визначення поняття цифрової економіки запропоновано власне бачення та інтерпретація даного поняття як сукупності інфраструктурних елементів, з високим рівнем цифровізації та розвитком on-demand economy, а також зростанням обсягів і різноманіття інформаційних послуг, розробкою та реалізацією цифрових інновацій, широким використанням ІКТ та платформ у всіх сферах життя суспільства. Розглянуто специфічні характеристики цифрових ринків, які обумовлюють особливості функціонування та розвитку даних ринків. Розгляд провідних компаній, що функціонують на цифрових ринках продемонстрував, що дані компанії займають не лише значну частину національного ринку, але й дуже часто мають значну частку загальносвітового споживчого ринку, що обумовлюється ефектом масштабу й мережевими ефектами. Крім того, визначено, що країнам що розвиваються, притаманні власні національні компанії, які надають товари та послуги в цифровій сфері базуючись на особливостях споживчих ринках кожного окремого регіону та реалізуючи конкурентні переваги пов’язані з логістикою та способами оплати. При чому часто національні компанії базуються на досвіді світових лідерів, можуть мати іноземне фінансування і навіть бути поглиненими загальносвітовими лідерами галузі в той чи інший мірі. Також визначено, динаміку доходів провідних компаній світу у сфері цифрових послуг, яка є позитивною, та демонструє значні фінансові результати. Антимонопольна політика в сфері цифрових послуг знаходиться на початковому етапі свого формування. Складнощі формування державної антимонопольної політики обумовлюються особливостями цифрових ринків, їх мінливістю та динамічністю розвитку. Встановлено, що держава має бути зацікавлена в розвитку цифрових ринків, а також розвитку конкуренції на даних ринках для забезпечення конкурентоспроможності національних компаній на даних ринках як на національному, так і на міжнародному рівні.
Keywords: антимонопольна політика; цифрова економіка; цифрові послуги; цифрові ринки