ОРГАНІЗАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ У ЗЕРНОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ - ШИРОКИХ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Зростаюча потреба аграрного сектору України в покращенні управління якістю бізнес-процесів, в підвищенні ефективності зернового виробництва значно актуалізує потреби впровадження інтелектуальних систем управління. Метою дослідження постав розвиток науково-теоретичних положень та розробка методичних рекомендації щодо впровадження системи управління якістю бізнес-процесів, орієнтованих на підвищення ефективності зернового виробництва. Для досягнення поставленої мети використано апарат байєсових мереж довіри, реалізований у середовищі Netica. В основу моделі покладено зіставлення експертних знань з переведенням емпіричних даних у дискретні шкали. Розроблено адаптивну байєсову модель із дванадцяти взаємопов'язаних вузлів, орієнтованих на доведення наступної гіпотези дослідження: існує стійкий і формалізований причинно-наслідковий зв’язок між базовими детермінантами зернового виробництва (якість насіння, стан ґрунту, погодні умови, кваліфікація персоналу, технічний стан обладнання, рівень дотримання технологій), проміжними процесами (посів, вегетація, збирання, обробка) та кінцевими показниками (врожайність і якість зерна), який може бути ефективно змодельований за допомогою багаторівневої байєсової мережі довіри. Модель ідентифікує критичні контрольні точки, дозволяє оптимізувати технологічні процеси на основі прогнозу якості зернової продукції. Для навчання моделі та параметризації мережі довіри застосовано методи машинного навчання та валідації результатів. Описано шляхи інтеграції байєсових мереж з системами менеджменту якості для малих та середніх агропідприємств України. Розроблена модель передбачає своє масштабування для впровадження на агропідприємствах з обмеженими ресурсами, що особливо актуально в умовах необхідності підвищення ефективності аграрного сектору України.
Keywords: якість бізнес-процесів; байєсові мережі; управління якістю; агропромисловість; зернове виробництво; ризик-менеджмент