НАПРЯМИ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ «ЗЕЛЕНОЇ» ЕНЕРГЕТИКИ В СВІТІ - ФЕДОРЧУК, Володимир; ФЕОФАНОВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті досліджуються напрями стратегічного розвитку «зеленої» енергетики в світі. Узагальнюючі існуючі в науковій літературі підходи до визначення понять зелених, чистих та відновлюваних джерел енергії, автори роблять висновок, що відновлювана енергія одержується з джерел, що постійно поновлюються та підлягають переробці. Результати досліджень доводять, що останніми роками національні політики, стратегії та плани розвитку відновлюваної енергії збільшуються в орієнтації на сталий розвиток. Таким чином, основними напрямами стратегічного розвитку «зеленої» енергетики є розвиток генерації енергії з відновлюваних зелених джерел з нульовим або мінімальним впливом на навколишнє середовище є сонце, вітер, гідроелектроенергія, геотермальна енергія, енергія припливів і океанів, біомаса та біопаливо. Найдешевшим і екологічним джерелом енергії є відновлювана енергія, оскільки її можна виробляти усередині країни це мінімізує попит на імпорт енергоносіїв. Останніми роками відновлювана зелена енергетика продовжувала свою тенденцію до зниження через труднощі в ланцюжку постачання, в той же час підвищення цін викопні джерела енергії ще не повністю показало свій вплив на вартість проектів зеленої енергетики.
Keywords: енергетика; зелена енергетика; світовий ринок; сталий розвиток