СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯК СКЛАДОВА ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ: СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ - НИЖНИК, Віктор; ПРИСТУПА, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті визначено соціально-економічні детермінанти, які характеризують соціальну безпеку та характерні особливості соціального забезпечення і соціального захисту України. Досліджено існуючі соціальні загрози та обмеженість економічних можливостей в аспекті соціального забезпечення. В нинішніх реаліях, необхідним є визначення пріоритетних параметрів соціальної та економічної безпеки, які дозволять зменшити економічні обмеження щодо соціального розвитку країни. Охарактеризовано соціальні цілі концепції сталого розвитку суспільства,  реалізація яких має вагоме значення в умовах глобалізаційних змін та обрання євроінтеграційного напряму розвитку. Посилення взаємозв'язку соціальної та економічної безпеки країни вимагає обґрунтування ряду соціальних індикаторів, факторів впливу, систематизації ризиків та загроз. Представлено взаємозв'язок соціального забезпечення та формування економічної безпеки на рівні держави, регіону, міста та особистої безпеки, який виявляється в інституційно-економічних чинниках, ризиках, загрозах та параметрах оцінки соціального компонента у формуванні економічної безпеки. Зважаючи на те, що у площині формування економічної безпеки України, соціальна безпека є функціонально вагомим компонентом для вирішення поставлених завдань та проблемних аспектів в усіх галузях економіки, розкрито етапність процесу розробки соціальних програм. Запропоновані напрями удосконалення соціального забезпечення як складової формування економічної безпеки України.
Keywords: соціальне забезпечення; економічна безпека; соціальна безпека; соціальний захист населення; соціально-економічні загрози