ОСОБЛИВОСТІ ШВЕДСЬКОЇ МОДЕЛІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ПЕРСПЕКТИВ ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ УКРАЇНИ - ПАНОВА, Ірина; ІЛЮЩЕНКО, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Статтю присвячено особливостям Шведської моделі соціально-економічного розвитку та перспектив їх застосування для України. Зазначено, що сьогодні Швеція є однією з провідних держав світу з високим рівнем життя та ефективною економікою. Аргументовано, що дослідження Шведської моделі дозволяє глибше зрозуміти принципи, які забезпечують її успіх. Висвітлено, що низка країн зацікавлені в аналізі та адаптації шведського досвіду для покращення власних соціально-економічних систем. Сучасна Шведська модель є важливим прикладом для держав з різними економічними та політичними умовами. В умовах змін у світовій економіці, демографічних зрушень та інших викликів постає питання щодо стійкості та ефективності шведської моделі. Проаналізовано соціальний вимір шведської економічної моделі, охарактеризовано економічні аспекти шведської моделі, а також оцінено перспективи застосування шведської моделі розвитку для України. Об’єкт дослідження – Шведська модель соціально-економічного розвитку. Предмет дослідження – досвід Швеції та його можливе застосування для України. Мета даної роботи полягає у науково-теоретичному аналізі процесу формування та еволюції шведської моделі соціально-економічного розвитку, а також у визначенні перспектив її адаптації для України. Отже, подальше дослідження шведської економічної моделі дозволить виявити її сильні сторони та можливі слабкі місця. Комплексне вивчення історичних аспектів шведської соціальної політики, інноваційних підходів до управління та принципів екологічної стійкості може стати основою для розробки стратегічних рекомендацій, які б сприяли розвитку України. Порівняльний аналіз з іншими моделями соціально-економічного розвитку допоможе визначити, які елементи шведської моделі можуть бути ефективно адаптовані та інтегровані в різні контексти, забезпечуючи гармонійний та стабільний розвиток як держави, так і суспільства.
Keywords: Шведська модель соціально-економічного розвитку; соціальний вимір; економічна модель