СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРАНСПОРТНОЇ ЛОГІСТИКИ В ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - ЧОБІТОК, Вікторія; ЛІТВІНЧИК, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Логістика є невід'ємною частиною розвитку економіки будь-якої галузі та країни. Вона забезпечує формування ефективного руху товарів, послуг та інформації між виробниками та споживачами. У сучасному світі неможливе існування логістичних операцій без використання інформаційних технологій, які допомагають оптимізувати логістичні процеси, підвищити їх ефективність та знизити витрати, які пов’язані з транспортуванням. Активні темпи розвитку інформаційних технологій дозволяють досягти подальшої оптимізації логістичних процесів, збільшення обсягу та швидкості світового товарообігу. Проте, необхідний глибокий постійний аналіз позитивних та можливих негативних наслідків впровадження сучасних технологій у сферу логістики на шляху їх розробки та імплементації. Також, дослідження можливої взаємної інтеграції існуючих інформаційних систем в логістиці та суміжних галузях є досить суттєвим фактором для досягнення синергетичного ефекту. Транспортна логістика у світовому масштабі сьогодні неможлива без застосування інноваційних інформаційних систем. Такі системи є ефективними для розвитку логістичної галузі, яка потребує впровадження безпечних інформаційних технологій в масштабах світового рівня (морські перевезення, автомобільні, «логістика останньої милі» тощо). Однак, сучасні події у світі порушують певні нові виклики, які виникають перед галуззю транспортної логістики в цілому та, зокрема, в інформаційному забезпеченні транспортування вантажів.Існуючі інформаційні системи, які використовуються в логістиці, є недостатньо гнучкими та здатними до швидких змін та ефективного реагування на ризики, що ускладнюють товарообіг.Інтеграція інформаційних систем логістики разом з інформаційними системами суміжних галузей дозволять вийти на новий рівень інформаційного обслуговування транспортних перевезень та, певною мірою, ефективно протидіяти передбачуваним та непередбачуваним рівням ризиків.Метою дослідження є формування теоретичного підґрунтя системи інформаційного забезпечення транспортної логістики в підприємницькій діяльності з урахуванням впливу ендогенних та екзогенних факторів.Транспортна логістика - це складова частина логістики, яка охоплює організацію та управління процесами переміщення товарів та сировини від місця їхнього походження до місця споживання. Основні завдання транспортної логістики включають планування маршрутів, вибір виду транспорту, організацію перевезень, моніторинг і контроль, митне оформлення, управління ризиками та оптимізацію витрат.Кожна з таких систем надає багато функціоналу, значно спрощує та автоматизує певні процеси. Такі інформаційні системи можуть існувати окремо, або бути інтегровані одна з одною, проте вони, навіть у сукупності,  не надають ефективних швидких рішень за певних обставин.Виклики для виникнення ризиків у транспортній логістиці в сучасних умовах господарювання обумовлені воєнними конфліктами, пандеміями, санкціями, що впроваджуються до певних країн та напругою у відносинах між деякими країнами та іншими ендогенними та екзогенними факторами.Відповідно, необхідно впроваджувати інноваційні системи інформаційного забезпечення транспортної логістики, які б миттєво могли реагувати на ризики у реальному часі та пропонувати ефективні рішення.Доцільна розробка та впровадження «Глобальної системи інформаційного забезпечення транспортних перевезень» - GTIS (Global Transport Information System). Вона повинна охоплювати більшість світових ланцюгів постачань – великих та малих операторів перевезень (усіх основних видів транспорту), операторів портової, паливної та іншої транспортної інфраструктури, складських послуг тощо. Функції такої системи певною мірою мають охоплювати функції систем WMS, SCM та TMS, але на новому принциповому рівні, з урахуванням викликів сьогодення.В кожної технології є й свої переваги та недоліки, які необхідно враховувати при проєктуванні будь-якої системи інформаційного забезпечення транспортної логістики в підприємницькій діяльності. Так пристрої сектору IoT, які широко допомагають людству на кожному кроці, мають суттєвий недолік - це автономність роботи, яка супроводжується необхідністю долучати додаткові елементи живлення, що позначається на вартості та розмірах таких пристроїв. Технології штучного інтелекту для комерційно придатної роботи потребують правильних виборів алгоритмів для кожної задачі та великого обсягу реальних даних, на які буде спиратись модель при навчанні. Технології розподіленого реєстру потребують значних обчислювальних та енергетичних ресурсів для забезпечення децентралізації системи.В статті розглянуті існуючі системи інформаційні системи забезпечення транспортної логістики в підприємницькій діяльності, які використовуються транспортними компаніями, конгломератами та окремими бізнес-структурами, їх розповсюдженість та очевидні недоліки.Запропоновано модель глобальної транспортної інформаційної системи GTIS, яка принципово відрізняється від існуючих систем. Децентралізація та відсутність впливу на неї впливу з боку комерційних або державних структур дозволить уникнути багатьох штучних обмежень та спекуляцій у галузі транспортної логістики. Модульний принцип приєднання послуг до системи GTIS дозволить її легко масштабувати, додавати необхідний функціонал, послуги та ресурси. Система націлена на спрощення входу у структуру будь-якого типу користувачів, що призведе до збільшення товарообігу та розширить та підвищить конкуренцію у цієї галузі.Сформовано механізм реалізації координації інформаційного забезпечення логістичних послуг в підприємницькій діяльності, який, для забезпечення автоматизації та оптимізації процесів перевезень, у GTIS потребує впровадження інноваційних інформаційних технологій таких як Інтернет речей (IoT), штучний інтелект (ШІ) та Великі данні (BigData).
Keywords: розвиток; механізм управління; інформаційне забезпечення; транспортна логістика; логістична система; вантажні перевезення; підприємницька діяльність; ризики; штучний інтелект; Інтернет речей; Big Data