КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ: ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ НЕЙРОМЕРЕЖЕВОГО МОДЕЛЮВАННЯ, КЛАСТЕРИЗАЦІЇ ТА НЕЧІТКО-ЛОГІЧНИХ МЕТОДІВ - МИРОШНИЧЕНКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті обґрунтовано доцільність використання комплексного підходу до оцінювання економічної безпеки підприємств, заснованого на інтеграції нейромережевого моделювання, методів кластерного аналізу (зокрема карт Кохонена) та інструментів нечіткої логіки. Показано, що в умовах воєнного стану та зростання ризиків класичні методи втрачають ефективність. Нейронні мережі дозволяють виявляти приховані залежності, нечітка логіка – формалізувати експертні оцінки, а карти Кохонена – сегментувати підприємства за ризиками. Проаналізовано переваги й недоліки кожного з підходів та визначено синергетичний ефект їх спільного застосування. Запропонований підхід має практичну значущість для підвищення фінансової стійкості та управління ризиками.
Keywords: нейромережеве моделювання; економічна безпека; кластеризація; нечітка логіка; ризики підприємств; воєнний стан; фінансова стійкість; адаптивність; інтелектуальні методи