ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В КОНТЕКСТІ ІНДУСТРІЇ 4.0 - ВІЛЯНСЬКИЙ, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Необхідність швидкого виявлення проблем з одночасним впровадженням необхідних коригуючих дій, що спрямовані на покращення роботи всієї промислової системи, обґрунтовує актуальність дослідження питань ефективності впровадження технологій Індустрії 4.0 у промисловість. У статті проведено огляд аналітичних досліджень поняття «Індустрія 4.0» у зарубіжній науковій літературі, а також проведено порівняльний аналіз основні характерні риси від Індустрії 3.0 до Індустрії 5.0. з метою виявлення характеристик і розмежувань між ними та від суміжних понять, таких як «4-та промислова революція», «кіберфізичні системи», «інтернет речей». Основними ключовими факторами успіху цифровізації виокремлено людей, стратегію, технології, що дозволять розробити інтелектуальні алгоритми для підвищення операційної ефективності; сприятимуть результативному використанню ресурсів, зниженню витрат на якість продукції, впровадженню автоматизації; сприятимуть підвищенню економічності та продуктивності процесів. Представлено основні напрямки впливу технологій Індустрії 4.0 на ефективність промислових підприємств. Зроблено висновок, що застосування цифрових технологій Індустрії 4.0 дає можливість масштабної технологічної трансформації виробництв, і спрямоване на підвищення інноваційного потенціалу розвитку промислових підприємств. Крім цього, виділено особливості конкурентної боротьби за технології, інвестиції, ринки збуту, території розміщення продуктивних сил. Також акцентовано увагу на основних «революційних» трендах у промисловому розвитку, пов'язаних із запуском інноваційно-технологічного циклу, ініційованого Індустрією 4.0.
Keywords: Індустрія 4.0,; цифрові технології; інновації; промислові підприємства; цифровізація; продуктивність