ЦИФРОВІЗАЦІЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ: МЕТОДИКИ ОЦІНЮВАННЯ ТА ПОДОЛАННЯ ВИКЛИКІВ - ЛИСАК, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
У статті висвітлено актуальні виклики та можливості цифровізації управління ресурсними та інформаційними потоками на промислових підприємствах. Автор акцентує увагу на необхідності створення комплексних методик оцінювання, які враховують як кількісні, так і якісні аспекти цифровізації. Визначено ключові напрямки досліджень, що включають використання сучасних технологій, таких як цифрові двійники, Інтернет речей (IoT), блокчейн та методи машинного навчання. У статті проаналізовано сучасні методи оцінювання цифровізації, зокрема кількісні, якісні, моделюючі та комбіновані підходи, а також їхні переваги, недоліки та сфери застосування. Особливу увагу приділено аналізу інструментів оцінювання, що дозволяють визначити рівень автоматизації, цифрової зрілості та економічного ефекту впровадження технологій.Автором запропоновано нові підходи до вирішення ключових проблем оцінювання цифровізації. Серед них створення міжнародних стандартів, що забезпечать гармонізацію підходів до оцінювання в різних галузях, та адаптація цифрових індикаторів до стратегій підприємств з урахуванням екологічних і соціальних факторів. Також запропоновано інструменти для малих і середніх підприємств, які включають хмарні платформи, мобільні додатки та рішення з відкритим кодом для автоматизованого збору і аналізу даних. Значну увагу приділено інтеграції цифрових технологій у логістичні ланцюги, операційну діяльність та управління людським капіталом.Результати дослідження спрямовані на формування системного підходу до оцінювання цифровізації, що дозволить не лише виявляти вузькі місця в управлінні ресурсами, а й сприяти розвитку інноваційних моделей бізнесу. Зокрема, акцент зроблено на впливі цифровізації на ефективність, прозорість і гнучкість підприємств у конкурентному середовищі. Перспективи подальших досліджень включають розробку галузевих стандартів цифровізації, створення інтегрованих платформ для збору даних, а також вивчення впливу цифровізації на екологічність, соціальну відповідальність та конкурентоспроможність підприємств. Реалізація запропонованих рішень сприятиме зміцненню позицій підприємств у глобальній економіці та формуванню стійкої бізнес-моделі в умовах динамічного розвитку цифрових технологій.
Keywords: цифровізація; управління ресурсами; інформаційні потоки; промислові підприємства; оцінювання цифровізації; кількісні методи; якісні методи; цифрові двійники; Інтернет речей; блокчейн; сталий розвиток; екологічність; цифрові індикатори; автоматизація; цифрова зрілість; конкурентоспроможність