ЗАСТОСУВАННЯ КОНЦЕПЦІЇ «РОЗУМНЕ МІСТО» У РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАСАД СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - КІНАШ, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2024)
Стаття спрямована на дослідження основних складників концепції «розумне місто», зосереджуючись на особливостях її реалізації в конкретній територіальній громаді. Дана концепція слугує інструментом, який сприяє сталому розвитку територій. Реалізація концепції «розумне місто» створює рішення, які здатні вирішувати екологічні, економічні та соціальні проблеми наших міст. Встановлено, що численні міста в усьому світі прийняли таку концепцію. Її метою є покращення добробуту громадян. Мета досягається шляхом вдосконалення існуючої інфраструктури для досягнення статусу «розумне місто» або шляхом активного пошуку шляхів адаптації існуючих ресурсів і мереж. Перетворюється місто на «розумне» шляхом використання різних інформаційних комп’ютерних технологій. Ці технології накладаються одна на одну: програмне забезпечення, інфраструктура та цифрові дані. Сталий розвиток має важливе значення для задоволення наших поточних потреб, не жертвуючи здатністю майбутніх поколінь задовольняти свої власні. Матеріали досліджень свідчать про те, що все більше експертів і дослідників з різних галузей працюють разом, щоб створити рішення, які допоможуть вирішити екологічні, економічні та соціальні проблеми для підтримки сталого розвитку наших міст. Одним із інструментів, який сприяє сталому розвитку територій є концепція «розумне місто». Узагальнено ключові визначення концепції «розумне місто» та її складники. Дана характеристика окреслених складників. Розглянуто проєкти «розумного міста» на прикладі одного із обласних центрів України – міста Івано-Франківська. Тут міська влада зосередилась на таких аспектах реалізації дослідженої концепції: створено універсам послуг, здійснюють SMS-інформування населення, є код зворотнього зв’язку, створюють інфографіку, діють електронні черги, є персональні кабінети мешканців, надаються різні електронні послуги. Найбільш успішним проєктом міста є «Транспорт». Зроблено висновок про те, що застосування концепції «розумне місто» шляхом децентралізованих підходів в управлінні громадою забезпечує більш ефективне управління важливими ресурсами, міською динамікою та операціями в режимі реального часу і, цим самим, сприяє сталому розвитку території.
Keywords: сталий розвиток; територіальні громади; «розумне місто»; розвиток територій