ВИКОРИСТАННЯ МАКРОЕКОНОМІЧНОГО ПІДХОДУ ПРИ ОЦІНЦІ ДІЛОВОЇ АКТИВНОСТІ БІЗНЕСУ - ГОНЧАР, Ольга; МОРОЗ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті представлено огляд актуальності застосування макроекономічного підходу для оцінки ділової активності підприємств. Розглянуто теоретичні засади та емпіричні дослідження, що аналізують вплив макроекономічних факторів – таких як ВВП, інфляція, процентні ставки, валютний курс – на фінансові показники діяльності фірм. Проаналізовано переваги та обмеження інтеграції макроекономічних індикаторів із класичними мікроекономічними методами оцінки. Висвітлено специфіку роботи з панельними даними та побудовано інтегральний індекс ділової активності. Стаття підсумовує основні напрямки сучасних наукових підходів і пропонує контур для подальшого розвитку методології оцінки бізнес-активності з урахуванням макроекономічного середовища.
Keywords: макроекономічні фактори; ділова активність; оцінка фірми; бізнес-ефективність; панельні дані; фінансова стабільність; зовнішнє середовище