ФОРМУВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ ЗЕРНА В УМОВАХ НОВИХ ВИКЛИКІВ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНИХ СИСТЕМАХ АНАЛІЗУ ТА АУДИТУ ВИТРАТ - КОРОБОВА, Наталія; ВДОВЕНКО, Наталія; ГОЛОВНІНА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано теоретичні та практичні засади формування і функціонування ринку зерна України в умовах нових викликів, пов’язаних із трансформацією глобальних аграрних ринків, воєнним станом, порушенням логістичних ланцюгів, зростанням виробничих витрат і підвищенням економічної невизначеності. Акцентовано, що за сучасних умов підвищується значення ефективного управління витратами суб’єктів зернового ринку, оскільки витратна складова визначає конкурентоспроможність зернової продукції, фінансову стійкість підприємств і їх здатність до адаптації в кризовому середовищі. Доведено, що традиційні системи обліку, аналізу та аудиту витрат в аграрному секторі слід удосконалити для оперативного управлінського реагування, що зумовлює необхідність інтеграції хмарних технологій як основи сучасної архітектури обліково-аналітичних систем. Наведено порівняльну характеристику аналізу та аудиту витрат у виробництві пшениці, кукурудзи та ячменю із застосуванням хмарних технологій, що підтверджує доцільність диференційованого підходу до цифрового обліково-аналітичного забезпечення з урахуванням інтенсивності витрат і технологічних особливостей вирощування культур. Практичну спрямованість дослідження посилено порівняльною характеристикою особливостей аналізу та аудиту витрат у виробництві пшениці, кукурудзи та ячменю із застосуванням хмарних технологій. Встановлено, що кукурудза є найбільш інтенсивною за структурою витрат культурою, зокрема насіння, добрива, паливо, що потребує максимально оперативного контролю та прогнозування. Пшениця характеризується збалансованою моделлю витрат із чіткою прив’язкою до фаз росту й технологічних операцій, тоді як ячмінь має спрощену структуру витрат і нижчу ресурсомісткість, але потребує підвищеної уваги до контролю ефективності з огляду на потенційно нижчу дохідність. Таким чином, доведено доцільність диференційованого підходу до обліково-аналітичного забезпечення для різних культур при збереженні універсальності хмарної інфраструктури.
Keywords: ринок зерна; аудит витрат; зерновий сектор; витрати; управління витратами; аналіз витрат; хмарні технології; обліково-аналітичні системи; цифровізація; обліково-аналітичне забезпечення; пшениця; кукурудза; ячмінь; логістика; контроль; глобальний аграрний ринок; нові виклики