ІНСТИТУЦІЙНІ БАР’ЄРИ ТА ДИСФУНКЦІЇ ВПРОВАДЖЕННЯ ESG-ПРИНЦИПІВ У ЦИФРОВИХ МОДЕЛЯХ УПРАВЛІННЯ - ОНОФРІЙЧУК, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті обґрунтовано, що ESG-цифровізація є інституційно зумовленою трансформацією цифрових моделей управління, а не технічною автоматизацією звітності. Запропоновано триконтурну структуру ESG-цифровізації (зовнішній інституційний контур – корпоративне врядування – цифровий контур управління) та показано, що розриви між контурами формують першопричини управлінських дисфункцій. Систематизовано п’ять груп інституційних бар’єрів і доведено механізм їх переходу у типові дисфункції: «ESG-вітрина», розрив даних (data gap), розрив відповідальності та конфлікт KPI/стимулів. Для будівельних підприємств визначено критичність проєктно-екосистемної фрагментації стандартів, даних і підзвітності та обґрунтовано пріоритети ESG-data governance, верифікації та узгодження KPI з ESG.
Keywords: ESG; цифровізація управління; інституційні бар’єри; дисфункції управління; будівельні підприємства; сталий розвиток; стейкхолдери