ТРАНСФОРМАЦІЯ ЛОГІСТИЧНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВИКЛИКІВ - ГУПАЛО, Володимир; САМОЙЛЕНКО, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є обґрунтування теоретико-методичних засад та визначення напрямів трансформації логістичної політики держави в умовах сучасних соціально-економічних викликів, а також визначення напрямів щодо удосконалення механізмів державного регулювання логістичних процесів. У статті досліджено теоретико-методичні засади та практичні аспекти трансформації логістичної політики держави в умовах сучасних соціально-економічних викликів. Розкрито сутність державної логістичної політики як комплексу регуляторних, інституційних, інфраструктурних та фінансових заходів, спрямованих на забезпечення ефективного функціонування транспортно-логістичної системи, підвищення конкурентоспроможності економіки та активізацію соціально-економічного розвитку. Обґрунтовано роль логістики як стратегічного інструмента модернізації господарських систем, що сприяє зниженню транзакційних витрат, прискоренню обороту капіталу й інтеграції національних виробників у глобальні ланцюги постачань. Проаналізовано підходи до державного регулювання логістичної сфери, визначено переваги та обмеження прямих і непрямих механізмів впливу. Окрему увагу приділено проблемам розвитку транспортно-логістичної інфраструктури, цифровізації управління потоковими процесами, екологізації перевезень та формуванню адаптивних стратегій державної логістичної політики. На основі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду визначено напрями удосконалення державного управління у сфері логістики: модернізація транспортно-логістичних мереж, впровадження інноваційних цифрових технологій, розвиток державно-приватного партнерства, гармонізація нормативно-правової бази з міжнародними стандартами та стимулювання “зеленої” логістики. Обґрунтовано, що комплексна реалізація цих напрямів забезпечує синергійний ефект соціально-економічної активізації, сприяє диверсифікації регіональних економік, підвищенню інвестиційної привабливості територій і зміцненню інтеграційних зв’язків у глобальному економічному просторі.
Keywords: логістика; державне регулювання; державна логістична політика; логістична інфраструктура; міжнародна логістика