ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ ПІДПРИЄМСТВА - РУДЕНКО, Сергій; ОРЕЛ, Володимир; ЛАГОДІЄНКО, Наталія; БІРЧЕНКО, Наталія; МОРОЗ, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито теоретико-методичні засади формування системи стратегічного обліку підприємства як основи формування інформаційного забезпечення стратегічного управління. Визначено сутність, функції та принципи стратегічного обліку, представлено його відмінності від традиційної системи бухгалтерського обліку. Проаналізовано основні методи стратегічного обліку: Activity-Based Costing, таргет-костинг, аналіз ланцюга створення вартості, облік витрат за життєвим циклом, збалансовану систему показників та бенчмаркінг; визначено переваги та недоліки застосування кожного методу, зазначено ефект від їх впровадження. Запропоновано підхід до розроблення робочого плану рахунків для стратегічного обліку, який включає рахунки стратегічних інвестицій, витрат, нематеріальних активів та резервів.Результати дослідження спрямовані на вдосконалення організаційних засад стратегічного обліку для підвищення конкурентоспроможності та сталого розвитку підприємств.
Keywords: стратегічний облік; управлінський облік; стратегічне управління; облікова політика; облік витрат; активи; план рахунків