АКТУАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОГО ТУРИСТИЧНОГО РИНКУ ПОСЛУГ - ЖУРБА, Ігор; ЩУКА, Галина; ЦВІГУН, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу сучасного стану та ключових тенденцій розвитку глобального туристичного ринку послуг. На основі статистичних даних міжнародних організацій (UNWTO, WTTC, OECD) визначено структурні особливості ринку, географічний розподіл туристичних потоків та основні сегменти пропозиції. Також було проаналізовано динаміку доходів від міжнародного туризму та туристичних витрат. Окрему увагу у статті присвячено основним  трендам розвитку глобального ринку туристичних послуг. Тому автори особливо акцентують свій  погляд на  впливі цифровізації, сталого розвитку, персоналізації туристичних продуктів, підвищення стандартів безпеки та ролі соціальних мереж у формуванні туристичного попиту. Сформульовано практичні рекомендації для туристичної галузі щодо адаптації до сучасних глобальних тенденцій.
Keywords: глобальний туристичний ринок; міжнародний туризм; туризмологія; туристичні послуги; сталий розвиток; цифровізація; туристичний попит; інновації у туризмі; туристична політика; регіональний розвиток