МЕХАНІЗМИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У РЕАЛІЗАЦІЇ МІСЦЕВИХ І РЕГІОНАЛЬНИХ ПРОГРАМ У КОНТЕКСТІ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ - ГАЙДУК, Антон (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті представлено ґрунтовне теоретико-прикладне дослідження механізмів публічного управління реалізацією місцевих і регіональних програм у контексті децентралізації влади в Україні. Обґрунтовано, що трансформаційні процеси, які відбуваються у сфері публічного управління в умовах децентралізації, зумовлюють потребу у переосмисленні традиційних підходів до формування, планування та впровадження політик розвитку на місцевому та регіональному рівнях. Особливий акцент зроблено на сутності, структурі та функціонуванні механізмів публічного управління, які забезпечують ефективну реалізацію програм і проєктів територіального розвитку. Розкрито зміст програмно-проєктного підходу як ключового інструменту сучасного стратегічного управління, що дозволяє поєднати цільові орієнтири з інструментами ресурсного забезпечення та індикаторами оцінки ефективності. У роботі систематизовано основні складові механізмів публічного управління, зокрема інституційні, нормативно-правові, інформаційно-аналітичні, фінансово-економічні, кадрові та технологічні. На основі аналізу наукових джерел, сучасної законодавчої бази та прикладів з практики функціонування органів місцевого самоврядування встановлено, що ключовими чинниками успішної реалізації місцевих програм є налагоджене міжвідомче співробітництво, достатній рівень бюджетної автономії громад, професійна спроможність управлінських кадрів, прозорість процедур прийняття рішень, а також цифрова трансформація управлінських процесів. Визначено основні виклики, що ускладнюють ефективне впровадження публічного управління у регіонах: нерівномірність розвитку територіальних громад, кадровий дефіцит, фрагментарність нормативно-правового забезпечення, недосконалість механізмів моніторингу та оцінювання результатів. Обґрунтовано доцільність комплексного підходу до модернізації управлінських механізмів із фокусом на посилення спроможності громад, розвиток цифрової інфраструктури, удосконалення системи стратегічного планування та посилення участі громадян у прийнятті рішень. Також підкреслено важливість впровадження міжнародних практик проєктного менеджменту, адаптованих до українських реалій.
Keywords: публічне управління; децентралізація; місцеве самоврядування; регіональний розвиток; територіальні громади; програмно-проєктний підхід; стратегічне планування; проєктне управління; цифрове врядування; інституційна спроможність; участь громади